fotoFakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci ove je godine po 23. put organizirao bienalni međunarodni kongres TOURISM AND HOSPITALITY INDUSTRY 2016, Trends and Challenges u Opatiji od 28.-29. travnja.

TeranU prethodnom broju TERRA Istre (prilog Glasa Istre o poljoprivredi) objavljen je članak na temu aktualne problematike slučaja Teran. Članak u cijelosti može pročitati OVDJE

PesticidiObavještavamo prijavljene korisnike (polaznike) tečaja da će se nastava tijekom mjeseca svibnja održati:
 
1. U Općini Marčana od 03. - 04.06.2016.

 

TBVARH6 veliki 2Institut za poljoprivredu i turizam već se četvrtu godinu zaredom uključuje u manifestaciju “Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“ koja se u cijeloj Hrvatskoj organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za zaštitu prirode. Ove godine se Tjedan održava od 9. do 15. svibnja 2016.  Pripremili smo cjeloviti tjedni Program koji se odvija na različitim lokacijama u Poreču. Sudjelovanje u manifestaciji preporuča Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta – sukladno školskom kurikulumu – hrvatskim osnovnim i srednjim školama! U nastavku pročitajte program događanja.

vip-logo unutraZnanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam započeli su rad na ugovorenim projektima Ministarstva poljoprivrede, odobrenim od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi. Riječ je o VIP projektima naslova „Vodeni ekstrakt koprive – mit ili stvarnost“ te „Baza podataka mikrosatelitnih profila hrvatskih sorti maslina“. Više o ovim zanimljivim projektima pročitajte na linku  PROJEKTI Instituta.

athena-olive-oil-awards-logoU Ateni je od 21. do 22. ožujka 2016. godine prvi put organizirano međunarodno natjecanje The ATHENA International Olive Oil Competition (ATHIOOC) u kojem su se natjecala ekstra djevičanska maslinova ulja iz nekoliko zemalja. Gotovo je 260 uzoraka pristiglo na natjecanje (no nažalost niti jedan iz Hrvatske) od čega je 75% bilo iz Grčke. Ukupno su dodijeljene 7 tzv. dvostruko zlatne medalje (uzorci koji su prema ocjenjivačkom listiću Mario Solinas postigli 95.50-100 bodova), 42 zlatne medalje (85.50-95 bodova), 33 srebrene (75.50-85), 35 brončane (65-75) te 22 specijalne nagrade. U međunarodnim je panelima bilo nekoliko članova iz raznih zemalja poput: Grčke, Španjolske, Italije, Portugala, Tunisa, Turske, Izraela, Cipra, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske, a među članovima međunarodnih panela bila je i zaposlenica Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, znanstvena suradnica, dr. sc. Sara Godena, inače članica i zamjenica panela Instituta za poljoprivredu i turizam.

pcela 1U sklopu projekta izrade Specifikacije za zaštićenu oznaku izvornosti „Istarski med“ Institut za poljoprivredu i turizam provodi istraživanje mišljenja, stavova i očekivanja potrošača o medu. Ovim putem pozivamo vas da odgovorite na kratku anketu koja je dostupna na sljedećem linku - ANKETA

Anketa je anonimna, a odgovori će se koristiti isključivo za potrebe istraživanja.

Unaprijed zahvaljujemo na sudjelovanju!

KnjigaGospođa Rosita Orbanić, umirovljenica iz Pule, donirala je porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam 50-ak knjiga i priručnika iz poljoprivrede i poljoprivredne prakse, koje su pripadale njenom pokojnom mužu, gospodinu Josipu Pinu Orbanić, poznatom pulskom publicistu. Njegova je želja bila da se njegove knjige poklone Poreču, gradu s puno lijepih uspomena u kojemu je on proveo kao učenik poljoprivredne škole. Prilikom tog čina, zahvaljujemo joj od srca, jer svaka “knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga koji je čita".

Prekrasno stablo mendule ispred našeg Instituta svake godine nanovo unese proljetnu radost na naše imanje.

Mendula 2016

krizevci-porecU petak 19.02.2016. Institut su posjetili studenti Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, u okviru studijskog posjeta Istri iz kolegija Vinogradarstvo i vinarstvo, pod vodstvom profesora Dragutina Kamenjaka. Studentima su Institut ukratko predstavili dr.sc. Kristina Brščić, Kristina Diklić, dipl.inž.i Tomislav Plavša, dipl. inž. U podrumu Instituta studenti su, uz stručno vođenu degustaciju od strane  glavnog enologa Instituta Tomislava Plavše, mogli kušati mladu Malvaziju i mladi Teran.  Kristina Diklić, studentima je ukratko predstavila projekt „WINENETWORK“, koji se realizira u Institutu iz programa OBZOR 2020. Studenti su posjetili i Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilišta u Rijeci, gdje su uz stručno vođenu degustaciju, pod vodstvom predavača Kristijana Damijanića, kušali zrelu Malvaziju i zreli  Teran. 

51 SAGROpatija2016Tradicionalno već dugi niz godina Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu organizira možda najvažniji skup agronoma u ovom dijelu Europe. Tako je i ove godine od 15-18.02.2016. održan 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma, skup na kojem su sudjelovali sa svojim radovima i istraživanjima i znanstvenici našeg Instituta za poljoprivredu i turizam. U nastavku pročitajte više o navedenom događanju.
 

istra slika1Upravni odjel za turizam Istarske županije u suradnji s porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam u narednom će tjednu diljem Istre organizirati radionice na temu manifestacija. Tematski naslov ovih zanimljivih radionica biti će "ŠTO JE POTREBNO ZA ORGANIZACIJU USPJEŠNE TURISTIČKE MANIFESTACIJE?". Tom će prigodom stručnjakinja iz područja event managementa u Institutu za poljoprivredu i turizam dr.sc. Klara Trošt Lesić izložiti problematiku koju susrećemo prilikom organizacije manifestacija s financijskog, organizacijskog, logističkog, marketinškog i prodajnog aspekta. Izlaganje će biti popraćeno nizom primjera i interakcijom sa sudionicima koje će se nastojati potaknuti na konstruktivnu raspravu o problemima i zaprekama prilikom organizacije manifestacija, kao i o pozitivnim iskustvima organizatora dosadašnij uspješnih manifestacija u Istri. 

Potkategorije