LOGO MITOMEDNa Sveučilištu u Gironi (Španjolska) 15. i 16. 01. ove godine održan je 2. sastanak partnera na projektu „Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“. Sastanku su prisustvovali predstavnici Regije Toskana (Department of Tourism Promotion and Development), Italija, vodeći partneri, CNR-IBIMET (Italija), Sveučilišta u Gironi (Španjolska), ANETEL (Cipar) putem skype-a, NECSTouR-a te dr.sc. Danijela Poljuha i dr.sc. Kristina Brščić ispred Instituta za poljoprivredu i turizam.

Zlatna zutica MarijanPročitajte još jedan zanimljiv i koristan članak vinogradara s našeg Instituta, koji je izašao u Glasu Istre 29.01.2015. Dr.sc. Marijan Bubola i Kristina Diklić mag.ing.agr. dali su osvrt na probleme u vinogradarstvu koji su povezani s pojavom zlatne žutice na području Istre. Više pročitajte u članku naslova "Zlatna žutica vinove loze potvrđena i na bujštini".

ioocOd 01.12.2014. g. Panel Instituta za poljoprivredu i turizam nalazi se na Listi panela za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja priznatih od IOC-a (International Olive Council, Međunarodno vijeće za masline). Međunarodno vijeće za masline je krovna institucija za masline i maslinovo ulje u svijetu te je ovo priznanje najveće postignuće koje panel može dobiti iz struke. Panel Instituta jedini je Panel za senzorsko ispitivanje maslinovog ulja u Hrvatskoj koji se nalazi na ovoj listi među 55 drugih laboratorija/panela iz zemalja članica IOC-a što to ga čini trenutačno najkompetentnijim panelom za senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja u Republici Hrvatskoj. Ovo vrijedno priznanje Institutu je dodjeljeno za period od 01.12.2014. - 30.11.2015.

 

Stara knjiga 1Institut je ponosan na svoju bogatu knjižnu građu. Knjižnica Instituta sadrži brojna stara sačuvana poznata djela, pogotovo iz prirodnih znanosti. Jedno takvo je i jedna od najpoznatijih zoologija svih vremena: Život životinja, Alfreda Edmunda Brehma. Mnogi posjeduju u kućnim bibliotekama jedno od njegovih brojnih izdanja. U knjižnici Instituta nalazi se svih 6 svezaka prvog izdanja na talijanskom jeziku objavljeno između 1869. i 1873. godine. Knjigu i njegova izdanja do danas u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji predstavili smo u časopisu Annales – Serie historia naturalis koji se izdaje u Kopru, Sloveniji.

 

 

Obavještavamo prijavljene korisnike (polaznike) tečaja da će se grupe odraditi u sljedećim terminima:
 
        1. Grupa - Općina Marčana 23/24. i 30/31.01.
        2. Grupa - Općina Pićan 16/17.01.i 30/31.01.
        3. Grupa - Općina Žminj 24/25.01.
        4. Grupa - Grad Poreč 23/24.01.
 
Svi prijavljeni polaznici telefonski će biti obavještani o pristupu nastavi, plaćanju i dodatno će se od njih zatražiti dodatne informacije bitne za upis. Svi koji se još nisu prijavili mogu prijavnicu preuzeti OVDJE

Grad MozaikaDruštvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine Poreč  darovalo je Institutu za poljoprivredu i turizam prekrasan mozaik, produkt ljetne kolonije izrade mozaika u Poreču, kojeg Društvo organizira već treću godinu. Mozaik je rad istarskog akademskog umjetnika Đanina Božića, a ravnatelju Instituta dr.sc. Deanu Banu ga je uručio predsjednik Društva, g. Dean Jovičević.

 

Pesticidi
Obavještavamo prijavljene korisnike (polaznike) tečaja da će se prve grupe odraditi u sljedećim terminima:
    1. Bale 06/07.12.2014.
    2. Rovinj – 12/13. i 19/20.12. 2014.
    3. Motovun 13/14.12.2014.
    4. Poreč  i Funtana - 19./20.12.2014.
Svi prijavljeni polaznici telefonski će biti obavještani o pristupu nastavi, plaćanju i dodatno će se od njih zatražiti dodatne informacije bitne za upis. Svi koji se još nisu prijavili mogu prijavnicu preuzeti OVDJE

Zlatna KozaU rovinjskom hotelu Lone, u petak, 12.12. 2014, održan je 9. Turistički forum Istre na čijem se radnom dijelu govorilo o korištenju novca iz EU fondova te kretanjima i trendovima u turizmu. Mlade znanstvenice Zavoda za turizam dr.sc. Klara Trošt Lesić i dr.sc. Marinela Dropulić Ružić, su na Forumu prezentirale temu „Difuzni hoteli kao promotori kulturnog turizma“.

Barbara Tart LOGOInstitut je od 7. Listopada 2014. godine član udruge Modelna šuma „Sliv rijeke Mirne“. Glavni cilj ove udruge je sveobuhvatno upravljanje krajolikom, održivo upravljanje šumskim i ostalim prirodnim resursima te unapređenje života na području modelne šume. Ostali članovi su predstavnici jedinica lokalne samouprave, udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i Hrvatskih šuma.

Logo MTI BijeliTemeljem Ugovora o sufinanciranju koji je 17.11.2014. potpisan između Službe vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana i vodećeg partnera na projektu Instituta za poljoprivredu i turizam 01.12.2014. u Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između projektnih partnera.

LOGO MITOMEDSlužbeni portal MED programa objavio je vijest o našoj aktivnosti na projektu MITOMED, koja se odvijala od 25./26.09.2014. u Poreču. Više pogledaje na stranici VIJESTI MED Programa.

sabatina 2014Zaposlenici našeg Instituta viši stručni suradnici u sustavu znanosti Tomislav Plavša, dipl. ing. agr. i Zoran Užila, dipl. ing. agr., sudjelovali su na 24. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina 2014., koji je od 06.do 09. Studenog 2014. godine održan sada već tradicionalno od strane Zadružnog saveza Dalmacije. Ove godine skup je održan u Mlinima kod Dubrovnika.

Potkategorije