• prvi-L
  • Prvi-G
  • plastenik
  • stara-slika

zemlja


Laboratorij za tlo, biljku i vodu
T: +38552 408 337
Vinarski laboratorij
Vinarski laboratorij
T: +38552 408 331

Prehrambeno - biotehnološki laboratorij
T: +38552 408 348

Genetički laboratorij
 T: +38552 408 336
Vinarski laboratorij
Laboratorij za fenotipizaciju
T:  +38552 408 321
Vinarski laboratorij
Laboratorij za
zaštitu bilja
T: +38552 408 322

Logo MTI BijeliU Poreču je 24.04.2014. strane projektnog partnera Udruge vinogradara i vinara Istre - VINISTRA, održan stručni seminar naslova »Malvazija istarska - autohtona sorta za održivi razvoj Istre“ koji je dio radnih aktivnosti na radnom paketu 5, koje se odvijaju u okviru projekta IPA/EFRR PROJEKT PUTEVIMA MALVAZIJE ISTARSKE / PO POTEH ISTRSKE MALVAZIJE akronim projekta (MALVASIA TOURISTRA) koji se provodi u okviru programa IPA/EFRR - Europske teritorijalne suradnje – prekogranična suradnja Hrvatska-Slovenija 2007 - 2013.

 

LOGO OSIPPPITU Vodnjanu 11.4.2014., projektni partner Grad Vodnjan-Dignano nositelj organizacije seminara u okviru projekta „Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije“ (akronim:OSIPPPIT) koji se provodi u okviru programa IPA/EFRR - Europske teritorijalne suradnje – prekogranična suradnja Hrvatska-Slovenija 2007 - 2013., organizirao je stručni seminar kao dio aktivnosti RP3, pod naslovom "Prikupljanje podataka, edukacija i uključivanje poljoprivrednih gospodarstava i kupaca na području hrvatske i slovenske Istre u sustav izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda.

 

ekoflor01U nastavku možete pogledati članak našeg znanstvenika vinogradara dr.sc. Marijana Bubole u kojem su detaljno komentirani agroekološki uvjeti u vinogradarstvu.

GLAS ISTRE 07.04.2014.

Nocnjak 2014U sklopu 16. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2014. koja se ove godine održala u Zadru i Benkovcu dr.sc Marin Krapac, znanstveni suradnik Instituta za poljoprivredu i turizam, održao je predavanje pod naslovom "Utjecaj bolesti i štetnika na organoleptičke karakteristike maslinovog ulja" u sklopu znanstveno-stručnog skupa. Nakon održanog predavanja sudjelovao je u "Emisiji za selo i poljoprivredu" Hrvatskoga radija u kojoj je govorio o održanom predavanju, te je prezentirao projekt Vijeća za istraživanje u poljoprivredi Agronomsko i ekonomsko vrednovanje konsocijacije maslina-dalmatinski buhač.

Više o samoj manifestaciji pročitajte ovdje - NOĆNJAK 2014

Nikolina Mara 2014Vinarski laboratorij Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ostvario je tijekom 2012. i 2013. godine iznimne rezultate u sklopu sudjelovanja u međunarodnom programu ispitivanja osposobljenosti laboratorija u području fizikalno-kemijskih analiza vina. Na osnovi postotka točnih rezultata, Vinarski laboratorij podijelio je 20. mjesto od ukupno 169 europskih i svjetskih laboratorija s točnošću od 97%! Uspjeh je tim veći kada se uzme u obzir da je u najvažnijim kategorijama crnog i bijelog vina točnost Vinarskog laboratorija Instituta bila 98, odnosno čak 100%.

ISTRALAB Logo
U prostorima Istarske razvojne agencije u Puli,  04. ožujka 2014. prezentiran je novi web portal, ISTRALAB, namijenjen informiranju javnosti o laboratorijskim i intelektualnim uslugama u području znanosti i istraživanja u Istarskoj županiji. 
 
Početkom 2013. godine, potaknuti brojnim upitima korisnika laboratorijskih i intelektualnih usluga te potrebom povezivanja i konkretiziranja suradnje znanstvenoistraživačkih institucija i s njima funkcionalno povezanih subjekata na području Istarske županije, Istarska razvojna agencija i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, uz potporu Županijske uprave Istarske županije pokrenuli su inicijativu umrežavanja i planskog povezivanja laboratorija te znanstvene i istraživačke infrastrukture u svrhu boljeg iskorištenja materijalnih i ljudskih resursa.

maslina-split-2014-2U sklopu međunarodne manifestacije maslinara Mediterana "MASLINA SPLIT '14" koja se održala u Splitu, 22. - 23. veljače 2014. koju organizira Savez maslinara i uljara Splitsko - dalmatinske županije, znanstvenica našeg Instituta dr.sc. Karolina Brkić Bubola dobila je prestižnu nagradu Vitez hrvatskog maslinovog ulja. Tu nagradu dobila je za iznimna znanstvena postignuća te stručni rad na unapređenju proizvodnje i promidžbi ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Agencija za mobilnost LogoInstitut za poljoprivredu i turizam Poreč i Agencija za mobilnost i programe EU organiziraju radionicu programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 koja će se održati u ponedjeljak, 24. veljače 2014. u Velikoj sali Obrtničkog doma u Poreču (Partizanska 5a), s početkom u 11.00h. Radionica je besplatna, a predbilježbe nisu potrebne.

OP SI-HR multiling U okviru 21. izložbe hrane i pića „Histria“ u Puli dana 07.02.2014., dr. sc. Milan Oplanić održao je predavanje pod nazivom „Izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda putem Interneta – koristi za proizvođače i potrošače“.

Prema planu i hodogramu projekta OSIPPPIT, provedba ove aktivnosti predviđena je u sklopu radnog paketa 3 (Edukacija poljoprivrednika o mogućnostima izravne prodaje) i radnog paketa 5 (Informiranje javnosti).

Proljeće je ove godine svojom ljepotom puno ranije obuhvatilo naše poljoprivredno imanje. Toplina njegovog dodira sve nas je obradovala.

Badem pcela 2014 Badem 2014

 

diplomaU četvrtak 23.01.2014. na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, sada dr.sc. Darko Saftić obranio je doktorski rad naslova "Uloga lokalne samouprave u destinacijskom menadžmentu". Doktorski rad je obranjem pred komisijom:

1. Prof. dr.sc. Sandra Krtalić, redovita profesorica - predsjednik povjerenstva
2. Prof. dr.sc. Jasmina Gržinić. izvanredna profesorica - mentor
3. Prof. dr.sc. Dragan Magaš, redoviti profesor - član
 
Za više informacija obratite se doktoru Darku Saftiću

OP SI-HR multilingNa trećem raspisu javnog natječaja za sufinanciranje EU projekata iz Operativnog programa IPA EU SLO - HR 2007 - 2013 naš Institut dobio je sufinanciranje za rad na 2 projekta u kojem smo vodeći partneri i na jedan projekt u kojem smo suradnici. Ukratko o svim projektima pročitajte u sažecima koji su objavljeni u nastavku.

 

Potkategorije