Ispis
Hitova: 4129

VIP MPInstitutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (VIP) koje djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede RH, odobren je projekt bitan za unaprjeđenje tehnologije proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja - "Primjena filtracije u svrhu poboljšanja kvalitete i trajnosti djevičanskih maslinovih ulja".

VIP Filtracija 1

Ciljevi ovog projekta su utvrditi, u proizvođačkim uvjetima, kako filtracija djevičanskih maslinovih ulja utječe na njihova senzorska svojstva, kvalitetu, sastav i nutritivnu vrijednost te utvrditi kako korištenje filtracije u tehnologiji dorade utječe na trajnost i postojanost kvalitete ovih ulja tijekom skladištenja. Navedeno će se istražiti na uljima gospodarski značajnijih sorti maslina u Istri koja imaju različite senzorske i nutritivne profile, te na temelju dobivenih rezultata donijeti zaključke o opravdanosti i prihvatljivosti uključivanja ovog postupka u tehnologiju dorade djevičanskih maslinovih ulja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 123.127,00 HRK, a njegovo financiranje osigurano je od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (Ministarstva poljoprivrede RH), Istarske županije i "Oleum Maris" d.o.o. - proizvođača djevičanskih maslinovih ulja iz Vodnjana.

Trajanje projekta: 01.07.2014. g. - 01.07.2015. g.

Za sve dodatne informacije, možete se obratiti voditeljici projekta dr. sc. Karolini Brkić Bubola putem e-maila: karolina@iptpo.hr