MEDKICKOFF2U Poreču je 25.-26. rujna 2014., održan dvodnevni skup u sklopu EU projekta „Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“, u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam. Projekt MITOMED je odobren u okviru MED programa, Prioritetne osi 1: Jačanje inovacijskih kapaciteta, Mjere 1.1: Širenje inovativnih tehnologija te znanja i iskustva. Ukupni budžet projeta iznosi 570.000 EUR, od čega je 78 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).

 

Vodeći partner je Regija Toskana (Department of Tourism Promotion and Development), Italija, a partneri u projektu su: CNR-IBIMET, Toskana, Italija; Girona University, Katalonija, Španjolska; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska; ANETEL, Cipar; NECSTouR (udruženje 13 mediteranskih regija: Alentejo, Algarve, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Emilia Romagna, Puglia, Tuscany, Umbria, Veneto, Piedmont, Catalunya, Islas Baleares, South Aegean Islands, Istria). Upravni odjel za turizam Istarske županije sudjeluje u projektu u svojstvu savjetodavnog tijela.

LOGO MITOMEDPrvi dan skupa, tzv. „Kick-offMeetinga“ projekta MITOMED bio je otvoren za javnost i posvećen prezentaciji projekta čiji je cilj promicanje integriranog modela upravljanja pomorskim i obalnim turizmom na Mediteranu unaprjeđenjem kvalitete podataka, informacija, proizvoda i usluga te politika koje se odnose na sektor turizma. Skup je ispred Istarske županije otvorila zamjenica župana Viviana Benussi, a goste je pozdravio i ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Dean Ban. Uvodna predavanja održali su CristinaVojić Krajcar iz Turističke zajednice Istarske županije koja je predstavila Istarski turizam i smjernice njegova razvoja te prof. dr. Dragan Magaš s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji koji je dao poseban osvrt na ulogu plaža u Strategiji razvoja turizma Hrvatske do 2020. Nakon toga partneri su predstavili rezultate preliminarnih studija turističkih sistema u Toskani, Kataloniji, Cipru i Istri. Rezultate preliminarne studije provedene u Istri predstavila je dr. sc. Kristina Brščić iz Instituta za poljoprivredu i turizam koja je lokalni koordinator projekta MITOMED. Drugi dan skupa, posvećen implementaciji projekta, organiziran je u Institutu za poljoprivredu i turizam, gdje su znanstvenici iz Instituta i članovi Upravnog odbora projekta kroz različite aktivnosti predviđene radnim paketima dali svoj doprinos realizaciji projekta čiji je očekivani rezultat izrada Akcijskog plana za pomorski i obalni turizam na Mediteranu na temelju zajedničke metodologije koja se planira razviti kroz projekt.

Skup je zatvoren svečanim obilježavanjem sutrašnjeg Svjetskog dana turizma.

Za sve dodatne informacije o projektu MITOMED možete se obratiti lokalnom koordinatoru projekta, dr. sc. Kristini Brščić putem e-maila kristina@iptpo.hr ili telefonomnabr. tel. 052/408 303.

MEDKICKOFF1