Logo MTI BijeliTemeljem Ugovora o sufinanciranju koji je 17.11.2014. potpisan između Službe vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana i vodećeg partnera na projektu Instituta za poljoprivredu i turizam 01.12.2014. u Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između projektnih partnera.

Istoga dana, ujedno je povodom svečanog potpisivanja Sporazuma o partnerstvu u Institutu održana i Konferencija za medije. Nakon uvodne pozdravne riječi ravnatelja Instituta dr.sc. Deana Bana, voditeljica projekta dr.sc. Sanja Radeka predsavila je dosadašnje rezultate projekta.

Prema riječima voditeljice do sada su u dosadašnjem dijelu projekta učinjena je podrobna karakterizacija i evaluacija vina Malvazije s hrvatskog i slovenskog dijela Istre. Na projektu ukupno sudjeluju 52 renomirana vinara (32 hrvatska i 20 slovenskih proizvođača) s ukupno 66 uzoraka vina Malvazije istrske (44 od hrvatskih proizvođača, 22 od slovenskih), koja su fizikalno-kemijski i senzorno analizirana. Učinjena je detaljna analiza aromatskog i fenolnog profila vina iz koje su proizašla 4 glavna stila (tipa) vina Malvazije istarske koje danas možemo naći na tržištu: 1. svježe (mlado) vino Malvazije proizvedeno standardnom tehnologijom bijelih vina s 2 podstila: standardna tipična voćno – cvjetna aromatika i »sovinjonska« aromatika; 2. zrelo vino Malvazije s jasno izdiferencirana 3 podstila odležalih Malvazija s različitim aromatskim profilima: barrique aromatika (odležavanje u barrique bačvama), drvo aromatika (odležavanje u prirodnom nepaljenom drvu), inox/boca aromatika (bez utjecaja drva na aromatski profil vina). 3. tradicionalno vino Malvazije (danas često nazivano orange wine) s 2 podstila: barrique aromatika i drvo aromatika; i 4. desertno vino Malvazije proizvedeno prosušivanjem grožđa ove sorte. Ovi stilovi odnosno podstilovi vina su baza za formiranje vinskih cesta (itinerera) na interaktivnoj karti Putevima Malvazije istarske koja predstavlja web aplikaciju s pretraživačem u okviru web stranice projekta na koji način je zainteresiranim kupcima omogućeno pretraživanje ponude po određenim kriterijima (različiti stilovi vina Malvazije s podrobno opisanim senzornim značajkama, aromatskim i fenolnim profilom...). Web stranica je aktivna i stalno se nadograđuje i ažurira u skladu s pristizanjem i obradom podataka na projektu, te će biti izvedena na 5 jezika (hrvatskom, slovenskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku).

U okviru projekta u sklopu prijenosa znanja na ciljne skupine do sada su održane 4 vinarske radionice; (2 u Portorožu na Festivalu Malvazija, 1 u Poreču na ovogodišnjoj Vinistri, te 1 u Umagu u sklopu ATP Umag) na temu »Degustacija različitih stilova vina Malvazije istarske« i Sljubljivanje vina različitih stilova Malvazije istarske sa hranom. Također je održan seminar u Poreču na temu Malvazija istarska - autohtona sorta za održivi razvoj Istre. (do kraja projekta još će biti održana 3 seminara). Suradnici na projektu u kooautorstvu su prijavili ukupno 8 stručnih – znanstvenih prezentacija u kojima su znanstveno istraživačkim metodama na najbolji način objašnjeni i prezentirani rezultati projekta. Prezentacije će se napraviti u sklopu znanstvenog skupa Simpozij agronoma koji će se održati u Opatiji u veljači 2015.

Također, u okviru projekta je odrađeno trodnevno putovanje dobre prakse u Austriju (srpanj 2014.) gdje smo skupa s vinarima iz Hrvatske i Slovenske Istre suradnicima na projektu imali priliku vidjeti zaista besprijekorno uređene primjere vinskog turizma u bliskom susjedstvu za koje se nadam da će zaista poslužiti kao primjeri dobre prakse i zaživjeti kod nas.

U tijeku je praćenje proizvodnje kod odabranih proizvođača (po 5 vinara s obje strane granice) s ciljem optimizacije tehnologije proizvodnje različitih stilova Malvazije, te su uzeti uzorci grožđa, tla i voda u kojima će biti analizirani ostaci pesticida i teških metala u sklopu praćenje eventualno štetnih utjecaja vinogradarsko-vinarske proizvodnje na okoliš . Također je u tijeku praćenje pozitivnih učinaka vina Malvazije istarske (prije svega fenolnih spojeva) na ljudsko zdravlje.

Bitno je istaknuti, da se u okviru projekta Putevima Malvazije istarske stvara strukovna podloga za razvoj nove prekogranične zaštićene oznake koja nudi nove mogućnosti za teritorijalni razvoj prekogranične destinacije Istra. U terenskom istraživanju utvrdili smo stavove vinara (na uzorku od 34 hrvatska i 31 slovenska vinara) o tržišnom potencijalu budućeg zaštićenog proizvoda te o ulogama svih aktera u njenoj promociji i jačanju pozicije na tržištu.

Rezultati istraživanja pokazuju da Malvazija istarska ima izuzetan potencijal za stvaranje prekograničnog brenda i to zasnovanom na tipičnom terroiru, kvaliteti i povijesnom nasljeđu.

Više o projektu možete pratiti preko WEB stranice projekta

 

PSoS 01122014 2