Ispis
Hitova: 4359

LOGO OSIPPPITDana 15.06.2015. u 14:00 sati u Domu obrtnika u Poreču održana je završna konferencija projekta „Organizacije sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem Internet tehnologije“, akronima „OSIPPPIT“. Projekt je, pod vodstvom dr.sc. Milana Oplanića, proveden u suradnji četiriju partnera, i to Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Grada Vodnjana-Dignano, Univerze v Mariboru, Fakultet za kmetijstvo in biosistemske vede iz Maribora i Univerze na Primorsken Znanstveno-raziskovalno središće iz Kopra. Projekt se provodio u razdoblju od 15.01.2014 do 17.06.2015. Glavni cilj projekta je unaprjeđenje marketinga poljoprivrednih gospodarstava i organizacije tržišta lokalnih poljoprivrednih proizvoda kao vrlo važnog segmenta razvoja cjelokupnog poljoprivrednog sektora na području Istre.

Na projektu su ostvareni sljedeći rezultati:

Obavljena dva studijska putovanja u Austriju i u Italiju, izrađena je SWOT-analiza „Obilježja izravne prodaje putem interneta“ i studija „Problemi u promidžbi poljoprivrednih proizvoda u Istri“ te su održana su dva seminara (Vodnjan i Kopar) u cilju informiranja poljoprivrednika i kupaca o prednostima izravne prodaje, kao i o mogućnostima i načinima on-line trgovine.

Krajem veljače 2015. godine u funkciju je stavljena internet aplikacija „Domaća web tržnica“ na web adresi www.trznica-trg.eu. Aplikacija je trojezična: hrvatska, slovenska i engleska verzija, a u pripremi je i talijanska inačica. Dosad je u aplikaciji registrirano 150 poljoprivrednih gospodarstava koji putem nje predstavljaju i nude za prodaju preko 630 vlastitih, istarskih poljoprivrednih proizvoda. Aplikaciju je dosad posjetilo ukupno 19 tisuća jedinstvenih posjetitelja koji su stranicu otvorili ukupno 32 tisuće puta – u prosjeku 450 posjeta dnevno.

Aplikacija sadrži Kalendar događanja putem kojega će se javnost kvalitetno i promptno obavještavati o organizaciji određenih zajedničkih ili pojedinačnih promotivnih aktivnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u Istri. Ove se promotivna događanja organiziraju pod zajedničkim nazivom „Izaberi lokalno“.

Prva takva promotivna aktivnost je „Tjedan trešanja“ koji je organiziran od 08.-14. lipnja u kojemu je sudjelovalo 6 gospodarstava. Sljedeća događanja u okviru akcije „Izaberi lokalno“ biti će predstavljanje proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim meda i ostalih pčelinjih proizvoda, proizvoda od lavande i ostalog aromatičnog bilja kao i drugih proizvoda.

Održano je 12 radionica za poljoprivredne proizvođače na kojima su im prezentirane mogućnosti i koristi od aplikacije „Domaća web tržnica“, kao i način njezina korištenja.

Obiđeno je 80-tak poljoprivrednih gospodarstava u Istri kojima su demonstrirane mogućnosti „Domaće web tržnice“ i pružena je pomoć u postupku registracije i opisa gospodarstva, te unosa proizvoda.

Tiskana je 1.000 primjeraka brošura „Zašto i kako koristiti aplikaciju Domaća web tržnica - Vodič za poljoprivredne proizvođače“ a također je izrađena i brošura „Kako kupovati na Domaćoj web tržnici – Vodič za kupce“. Obje brošure moguće je u digitalnom obliku preuzeti na web aplikaciji.

U svrhu javne promocije aplikacije „Domaća web tržnica“ snimljen je TV prilog (10 min.) te je održano više gostovanja u specijaliziranim emisijama na regionalnim tv i radio postajama. Također, periodički se objavljuju članci u Glasu Istre, postavljeno je 10 jumbo plakata uz prometnice diljem Istre, a kreirana je i Facebook stranica „Domaća web tržnica“.

Istarska županija i veći broj jedinica lokalne samouprave na njezinom području na svojim su portalima objavili vijest ili su postavili oglas sa linkom na Domaću web tržnicu.

Iz Instituta za poljoprivredu iz Poreča poručuju da će i nakon završetka ovog projekta kontinuirano nastaviti sa uključivanjem novih proizvođača u „Domaću web tržnicu“ i proširivati ponudu lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Istovremeno, inzistirati će na poboljšanju predstavljanja proizvođača i proizvoda, kao i proširivanju načina isporuke proizvoda, u okviru svih mogućnosti koje aplikacija nudi.

Gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović napomenuo je da se kroz ovakav projekt želi pomoći manjim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima koja nemaju dovoljno vremena niti financijskih mogućnosti provoditi vlastiti marketing koji je neophodan element svakog suvremenog poslovanja. „Jako dobar odaziv proizvođača i visoka posjećenost aplikacije „Domaća web tržnica“ pokazatelji su da je projekt realiziran na vrlo kvalitetan način, da je neposredno primjenjiv i koristan za lokalnu zajednicu te da svakako treba iznaći načine za njegovo trajno održavanje“ istaknuo je gradonačelnik.

Ravnatelj Instituta dr. sc. Dean Ban naglasio je da „Domaću web tržnicu“, kao kvalitetan alat za marketing i trženje domaćih poljoprivrednih proizvoda, treba staviti u funkciju razvoja ukupnog poljoprivrednog sektora u Istri. Ona treba postati sastavni dio javnog servisa na korist proizvođača i potrošača poljoprivrednih proizvoda.

 Osipppit zavrsna