VIPKAROLINA3U petak 23.10.2015.g. u Biogradu na Moru održano je drugo zasjedanje Adriatic foruma senzorskih analitičara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Iniciator Foruma i organizator ovog zasjedanja je Agroekološka udruga dalmatinskih maslinara Orkula iz Biograda na Moru, odnosno glavni tajnik udruge, gospodin Budimir Galić dipl. iur. Forum senzorskih analitičara ekstra djevičanskog maslinovog ulja zamišljen je da bude tradicionalni susret službenih i profesionalnih panela iz regije.

 

 

Na drugom sastanku Foruma bili su predstavnici pojedinih panela Republike Hrvatske i predstavnici panela iz Crne Gore. Institut za poljoprivredu i turizam, na ovom Forumu, predstavljala je dr. sc. Karolina Brkić Bubola, voditeljica Službenog panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja Instituta kroz prezentaciju naslovljenu „Jubilej 140-te obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču“. Panel Instituta za poljoprivredu i turizam, osim što je na listi profesionalnih panela RH, također je ovlašten kao službeni panel za provođenje senzorskog ocjenjivanja djevičanskih maslinovih ulja kao dijela postupka provođenja službenih kontrola maslinovih ulja prisutnih na hrvatskom tržištu.

 

 

U sklopu stručnog dijela Foruma, predstavljeni su i rezultati istraživanja VIP projekta „Primjena filtracije u svrhu poboljšanja kvalitete i trajnosti djevičanskih maslinovih ulja“, voditeljice dr. sc. Karoline Brkić Bubola. Ovaj projekt Instituta za poljoprivredu i turizam, sufinanciran od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede RH, ima za cilj utvrditi kako filtracija djevičanskih maslinovih ulja u proizvođačkim uvjetima utječe na njihova senzorska svojstva, kvalitetu, sastav i nutritivnu vrijednost te utvrditi kako korištenje filtracije u tehnologiji dorade utječe na trajnost i postojanost kvalitete ovih ulja tijekom skladištenja.