Ispis
Hitova: 3712

VIPKAROLINA2Processing and impact on active components in food“, knjiga je urednika Victor R. Preeedy, uglednog profesora Odjela za prehranu i dietetiku Medicinskog fakulteta King's College-a u Londonu, koju je objavio izdavač Elsevier/Academic Press. Ova knjiga sadrži informacije ključne za razumijevanje kako se antioksidansi mijenjaju tijekom proizvodnje raznih prehrambenih proizvoda te navodi čimbenike koji utječu na sastav hrane kao i analitičke tehnike koje se koriste za određivanje antioksidansa u pojedinim vrstama hrane.

 

Znanstvenica Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Karolina Brkić Bubola, u suradnji s prof. dr. sc. Oliverom Koprivnjak s Medicinskog fakulteta u Rijeci, doprinijele su nastanku ove knjige objavom poglavlja pod naslovom „Influence of Filtration on Composition of Olive Oils“. U ovom poglavlju raspravlja se o promjenama koje mogu nastati u sastavu djevičanskih maslinovih ulja, naročito sastavu i koncentraciji antioksidansa (pigmenata, tokoferola, fenolnih tvari), hlapivih tvari arome i masnih kiselina pod utjecajem primjene različitih sustava za filtraciju djevičanskih maslinovih ulja. Osim toga, dio poglavlja govori o utjecaju ostalih agronomskih i tehnoloških čimbenika na sastav aktivnih spojeva djevičanskog maslinovog ulja, te je na kraju iznesen i pregled analitičkih tehnika za određivanje aktivnih komponenti u djevičanskom maslinovom ulju.

 

SAŽETAK POGLAVLJA U KNJIZI

Od mesa do pekarskih proizvoda, ribe, brašna, ulja, antioksidansi se dodaju kako bi očuvali trajnosti hrane te osigurali njenu prihvatljivost od strane potrošača. Ovi dodaci u proizvodnji hrane mogu također pridonijeti nutritivnoj vrijednosti hrane, kao i spriječiti razvoj nepoželjnih karakteristika proizvoda kao što su negativni okus, miris i boja hrane. Međutim, postoje procesi u proizvodnji koji mogu smanjuju količinu prirodnih antioksidansa u hrani, a svijest o toj mogućnosti je jednako važna za one u istraživanju hrane kao i u razvoju proizvoda. Zbog toga se javlja praktična potreba za razumijevanjem ne samo fiziološke važnosti antioksidansa u smislu potrošačeve zdravstvene koristi, nego i kako se količine antioksidansa mogu smanjiti ili povećati kroz određene faze prerade, dorade i pakiranja hrane.

VIŠE O KNJIZI