Ispis
Hitova: 3350

GMO sjeme psenicaTrebamo li se bojati GMO-a? GMO - istine i laži. Sjeme zla ili hrana budućnosti? GMO u Hrvatskoj, da ili ne?

Odgovore na ova, ali i druga pitanja iz naše stručne ali i privatne svakodnevice mogli smo dobiti u četvrtak, 22. 9. 2016. u Institutu, tijekom predavanja „GMO naš svagdašnji“ koje je za djelatnike Instituta održao dr. sc. Nenad Malenica, predsjednik Hrvatske udruge genetičkih inženjera (HUGI).

Dr. Malenica je u uvodnom dijelu predavanja dao pregled razvoja biotehnologije od početaka domestikacije biljnih i životinjskih vrsta prije 10.000 godina do recentnog ulaska u „zlatno doba“ genetičkog inženjerstva otkrićem sustava preciznog „uređivanja genoma“ CRISPR-Cas. Opisao je postojeće tehničke mogućnosti i dostignuća genetičkog inženjerstva, kao i potencijalne probleme koji bi mogli nastati njegovim zlonamjernim korištenjem.

Kroz diskusiju smo pokušali doći do odgovora na pitanje što jest, a što nije „prirodno“ u čovjekovom nastojanju da svijet koji ga okružuje prilagodi svojim potrebama kao i ustanoviti podlogu iracionalnog straha koji se u javnosti javlja na sam spomen GM organizama.

Složili smo se da je ovo pitanje iznimno kompleksno jer osim same tehnologije uključuje i niz socioekonomskih i političkih pitanja. Doprinos stručnjaka u svakom je slučaju nužan u segmentu edukacije i objektivnog informiranja javnosti, kako bi se izbjeglo bezrazložno širenje panike.

Što reći nakon predavanja, izrečenih pitanja i dobivenih odgovora te novootvorenih tema za razmišljanje?

U svakom slučaju, možemo reći da smo odškrinuli vrata složenom i važnom pitanju čije rješavanje može imati dalekosežne posljedice za sve nas. Nakon svega, nameće se svakako potreba za intenzivnijim praćenjem ove problematike u svim njezinim aspektima, od napretka tehnologije do njenih socioekonomskih učinaka.

Moramo učiti, informirati se i informirati druge kako bismo svojim objektivno argumentiranim stavom doprinijeli široj društvenoj dobrobiti i kvaliteti života.  

Foto GMO