GL2016Klinci3Poznata je istina da na mladima svijet ostaje i zadaća je svih nas mlade za njega pripremiti. U kontekstu znanosti, to znači otvoriti vrata institucija i dati djeci i mladima priliku za neposredan doživljaj znanosti na djelu, od postavljanja i promišljanja problema, preko eksperimenata, tumačenja i prezentacije rezultata pa sve do konkretne primjene znanosti u stvarnom životu. Nemjerljiva je vrijednost pravih pitanja postavljenih u pravo vrijeme. Pravih izazova u pravom okruženju. Vrlo često jedan doživljaj određuje budući životni smjer. Naša je zadaća stoga u mladima, koji u sebi nose pokretačku snagu budućnosti, probuditi buduće znanstvenike i istraživače, ne zaboravivši niti u jednom trenutku da je upravo to kategorija ljudi koji u sebi nose dragocjenu iskru nesputane inovativnosti, vrijednu i neophodnu cijelom društvu.

 

 

Naš je institut prepoznao priliku da kroz aktivnosti popularizacije znanosti kontinuirano njeguje ovaj oblik edukacije te u suradnji sa osnovnim i srednjim školama Poreča i cijele Istre organizira različite aktivnosti, od radionica u našim laboratorijima, preko praktične nastave u pokusnim nasadima do tematskih predavanja iz područja poljoprivrede i turizma.

 

Što je to DNA? Možemo li je vidjeti golim okom? Kako se izolira? Po čemu se razlikuju blizanci? Po čemu se razlikuju naša DNA i DNA banane? I još puno toga…

 

Najnoviji primjer ovih aktivnosti radionice su izolacije DNA iz banane koje se provode u Genetičkom laboratoriju Instituta. Ove su radionice usklađene s obrazovnim programima i pružaju djeci priliku da kroz terensku nastavu dožive i svojim rukama provedu eksperiment, postave i odgovore na neka od brojnih zanimljivih pitanja koje nam postavlja genetika te se upoznaju s laboratorijem i pravilima ponašanja u njemu.

 

 

Možda upravo ovo nekome bude poticaj za odabir znanstvene karijere. Možda je baš ovdje, među nama, budući nobelovac koji će svojim djelom unaprijediti cijelu zajednicu. Volimo misliti da je tako i nadamo se da smo baš mi ovdje bili poticaj za prvi znanstveni korak.

                                                                                                                                 D. Poljuha

 

GL2016Klinci1GL2016Klinci2GL2016Klinci6

GL2016Klinci5 GL2016Klinci4