Zaklada AdrisU hotelu Lone u Rovinju, u četvrtak, 03.11.2016. godine, u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam, održan je Forum o mladim djelatnicima u turizmu kao jedna od aktivnosti projekta „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u turizmu“ financiranog iz Zaklade Adris.

 

 

6Nakon pozdravnih govora dr. sc. Deana Bana, ravnatelja Instituta za poljoprivredu i turizam, Korada Korlevića, predsjednika Zaklade Adris, Nade Prodan Mraković, dipl. oec, pročelnice Upravnog odjela za turizam Istarske županije te Sanje Bareze, dipl. oec, načelnice sektora za konkurentnost ljudskih potencijala pri Ministarstvu turizma, voditeljica projekta dr. sc. Marinela Dropulić Ružić otvorila je Forum rezultatima istraživanja temeljenih na 5060 upitnika prikupljenih na nacionalnom uzorku učenika srednjih turističkih škola, studenata fakulteta turističkog smjera te mladih djelatnika koji su radili u hotelskim objektima na cijelom priobalju.  

 

 

8Voditeljica projekta je predstavila proces provođenja istraživanja te ostale aktivnosti projekta kao što su izrada web stranice , FACEBOOK  stranice. provedbu natječaja za škole te izradu priručnika koji će biti predstavljen početkom sljedeće godine. Rezultati istraživanja ukazuju da mladi žele raditi u turizmu, ali da je potrebno poboljšati njihovu edukaciju i odnos prema cjeloživotnom obrazovanju te programe praktične nastave. Mladi izražavaju nezadovoljstvo realnom slikom rada u turizmu koju dobiju kroz školovanje, stoga je potrebno iznaći modele učenja koji mlade što bolje pripremili na rad u turizmu te koji bi doveli do boljeg razumijevanja sustava njihovih vrijednosti kako bi se u organizacijama što manje osjetili generacijski jazovi na radnom mjestu. Što se mladi osjećaju kompetentnije za rad u turizmu i što su skloniji multitskingu to će njihova angažiranost na radnom mjestu biti veća, a kad se tome pridoda zadovoljstvo organizacijskim čimbenicima (visina plaće, plaćenje prekovremenih sati, mogućnost stalnog zapošljavanja) stvaraju se uvjeti u kojima će mladi željeti ostati raditi u ovoj struci.

 

 

11 - kopijaUslijedila je dinamična panel rasprava na temu „Govorimo li jezikom mladih“ koju je moderirala dr. sc. Barbara Sladonja (Institut za poljoprivredu i turizam) koja je pokretač brojnih inicijativa vezanih za mlade ljude. Panelisti: dr. sc. Irena Kiss (Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula), Marina Franolić, BA (konzultantska tvrtka Proficiscor), prof. dr. sc. Zdenko Cerović (Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija), Karin Šćulac (učenica, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula) te Kristina Rabar, mag. oec. (Fakultet turizma i ekonomije, Pula) raspravljali su o problemima školovanja u Hrvatskoj te o primjerima školovanja u inozemstvu, o načinu na koji se stječu vještine za rad u turizmu te o izazovima za poboljšanje srednjoškolske prakse. Istaknuto je da mladi iako ne preferiraju učiti kroz pomoćne poslove na praksi i na početku svojih karijera, upravo te faze učenja je potrebno proći kako bi se bolje razumjeli operativni procesi. Također je naglašeno da se mlade uz obavljanje prakse u Hrvatskoj treba poticati i na obavljanje prakse u inozemstvu.

 

 

18 - kopijaPotom je uslijedio panel „Jedan na Jedan“: „ Upravljanje djelatnicima u novom tisućljeću“ na kojem su dr. sc. Marinela Dropulić Ružić i dr. Anna Kralj s Griffith Sveučilišta u Australiji, raspravljale o sustavima vrijednosti mladih ljudi, o načinima integriranja mladih ljudi koji se za vrijeme sezone odvajaju od svojih domova, o utjecaju zadovoljnog djelatnika na zadovoljnog gosta, o važnosti organizacijske kulture i klime, o izazovima s praksom te o inovativnom menadžmentu ljudskih potencijala i potrebi da se prema djelatnicima razvije kultura „uslužnosti“. Dr. Anna Kralj ima iskustvo rada u ugostiteljstvu i hotelijerstvu te uz profesorski rad, konzultant je uspješnim hotelskim poduzećima čije primjere dobre prakse je istaknula kroz panel raspravu. Kroz raspravu je predstavila koncept „fish philosophy“ koji podrazumijeva rad uz zabavu kao jedan od zanimljivih načina kojim se može postići još veća uključenost mladih te kod njih razviti osjećaj pripadnosti organizaciji.

 

 

7U namjeri da se približimo „jeziku“ i izričaju mladih osmišljen je kraći dramski monolog u izvedbi glumca INK-a Valtera Roše na temu generacijskih razlika, zanimljivih situacija u ugostiteljstvu te stereotipima vezanim za turiste koji je publici priuštio zanimljive minute ispunjene smijehom.

 

 

15 - kopijaNakon Valterove „manje formalne“ ali opet stručne perspektive na rad u turizmu, uslijedila je nova vrlo dinamična panel rasprava na temu „Turizam – poželjan poslodavac“ koji je moderirao Zoran Kasum, dipl. oec, (HD Consulting) s bogatim iskustvom stečenim kroz brojne projekte u hotelijerstvu. Panelisti: Nikolina Lokmer (bivša direktorica hotela Lone), Bruno Bulić (Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije), dr. sc. Iva Bahunek (direktorica UPUHH-a) te Tanja Lorencin Matić (v. d. predstojnice HZZ Pula) raspravljali su o problematici rada u turizmu, o nedostatku radne snage, o suradnji HZZ-a s poslodavcima, o uvjetima rada u turizmu, te o potrebnim promjenama kojima bi se turizam počeo percipirati kao poželjno radno mjesto. Dok je s jedne strane istaknut veliki problem nedostatka radne snage za sezonu koja je pred nama, s druge strane su izneseni sindikalni pogledi na tu problematiku s naglaskom da investicije u objekte ne prate ulaganja u ljude. Istaknute su i pozitivne strane turizma te potreba da se taj posao radi sa strašću.

 

 

3Iako je na Forumu putem Skypa predviđeno uključivanje profesora Bauma sa Strathclyde Sveučilišta u Glasgowu, zbog neodgodivih okolnosti, njegovu prezentaciju predstavila je dr. Kralj s Griffith Sveučilišta u Australiji pri čemu je istaknula održivo upravljanje ljudskim potencijalima kao ključni smjer budućnosti turizma. Dr. Kralj je također naglasila problem sezonalnosti te potrebu za razmišljanjem na „dugoročno“ umjesto da se donose kratkoročne mjere.

 

 

12 - kopijaU namjeri za što boljim razumijevanjem načina na koji mladi percipiraju rad i karijeru u turizmu, u sklopu projekta osmišljen je natječaj prema svim turističkim školama u Hrvatskoj pri čemu je projektni zadatak bio izrada kreativnog videoklipa na temu: „Što je meni stvarno važno za karijeru u turizmu?“. Tri najbolja videoklipa dolaze iz srednje škole Prelog, srednje škole Buje te srednje škole Đurđevac i uz novčane nagrade, suradnica na projektu dr. sc. Klara Trošt Lesić im je na Forumu o mladim djelatnicima, uručila priznanja za njihovu kreativnost i angažiranost. Svaki videoklip ima svoju posebnu poruku vezanu za rad u turizmu koje se mogu sažeti na sljedeći način: 1) „Želim biti gospodin kuhar i gospodin konobar kako bi svoje goste tretirali kao KRALJEVE“, 2)„ Turizam je pozitivan; ne razmišljaj puno o turizmu, uključi se u turizam“, 3) „Novac, ulaganje, znanje, edukacija te pošteni poslodavac su neki od važnih elemenata za karijeru u turizmu.

 

 

8Zadnji panel na Forumu: „Budućnost? Izazovi? Što nam je činiti?“ moderirao je prof. dr. sc. Mato Bartoluci sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu s bogatim profesorskim i znanstvenim djelovanjem u području turizma. Panelisti: dr. sc. Sanja Čižmar (HD Consulting), mr. sc. Marija Kalinić (konzultantska tvrtka EPPUR SI MUOVE), Veronika Mesarić (učenica, srednja škola Prelog), Korado Korlević (predsjednik Zaklade Adris) te Sanja Bareza, dipl. oec. (Ministarstvo turizma, Sektor za konkurentnost ljudskih potencijala u turizmu kroz EU fondove, Uprava za upravljanjem kvalitetom, međunarodnom suradnjom i EU) raspravljali su o perspektivi budućnosti za mlade, na koji način premostiti razlike u percepciji vještina između mladih i poslodavaca, na koji način stvarati lojalne odnose s djelatnicima, te što je potrebno učiniti da se mlade što bolje integrira u turizam. Kao ključni zaključci su istaknuti da i učenici i roditelji trebaju „premostiti“ strah vezan za odlazak na praksu u inozemstvo pri čemu je informiranost važan čimbenik u tome. Dodatno, istaknuto je da je kvaliteta života u Hrvatskoj ipak bolja u odnosu na razvijene ekonomije ali potrebno je poboljšati odnos uloženog rada i zarade. Zaključeno je da svatko treba kvalitetno raditi svoj posao; država treba stvarati povoljno okruženje, studenti trebaju iskoristiti o odabrati dobre prilike koje im se nude tijekom studiranja, a poslodavci trebaju poraditi na organizacijskoj kulturi i klimi. Kao važna smjernica za poslodavce je unaprjeđenje menadžerskih vještina posebno kod mladih menadžera. Budućnost je svijet učenja, pri čemu je važno mlade naučiti učiti jer već sada, a još više u budućnosti će morati znati upravljati spoznajama i informacijama. U pozitivnom tonu je zaključeno da je turizam dinamičan i kreativan posao posebno za mlade i oni koji možda ne planiraju karijeru u turizmu, kroz poslove u turizmu mogu steći brojne vještine.

 

 

Iz bogatog programa Foruma te rezultata istraživanja i dinamičnih rasprava i prezentacija sumirat će se ključni zaključci te predstaviti široj javnosti. U narednom razdoblju bit će predstavljen i tiskani priručnik na hrvatskom jeziku te e-book na engleskom jeziku koji će sumirati rezultate istraživanja te trendove vezane za rad u turizmu.

 

PREZENTACIJE:
 

 
 

19 - kopija 950