food chemistry coverZnanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam pod vodstvom dr.sc. Igora Lukića objavili su u razdoblju od proteklih 12 mjeseci čak četiri (4) znanstvena rada u jednom od vodećih i najutjecajnijih međunarodnih časopisa u području biotehničkih znanosti, Food Chemistry. Prema Izvještaju o citiranosti časopisa za 2015. g. (Thomson Reuters Journal Citation Reports), Food Chemistry izdavača Elsevier BV iz Nizozemske je časopis s iznimno visokom citiranošću i ISI faktorom odjeka od 4,052 (petogodišnji faktor 4,232).

 

 

Objavljeni radovi iz područja su vinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Vrijedi istaknuti da su, ovisno o radu, istraživanja objavljena u suradnji s dionicima iz gospodarstva (OPG Grozaj), znanstvenicima iz drugih znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Veleučilište u Rijeci), kao i znanstvenicima iz jednog od najvažnijih svjetskih instituta iz područja poljoprivrede, Fondazione Edmund Mach (bivši Istituto Agrario) iz San Michele all'Adige, Italija.

 

 

Dio radova objavljen je u sklopu uspostavnog istraživačkog projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost HRZZ UIP-2014-09-1194 „Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti“, čiji je voditelj dr.sc. Igor Lukić.

 

Sažetke radova možete pogledati ovdje: