LOGO COLOUR CASTWATERInstitut za poljoprivredu i turizam Poreč u suradnji s Istarskim vodovodom, 22. ožujka 2018. godine, održao je INFO dan projekta CASTWATER (Održivo upravljanje turizmom na priobalnom području Sredozemlja). INFO dan održan je u prostorijama Istarskog vodovoda u Buzetu, a cilj je bio okupiti ključne dionike i predstaviti dosadašnje rezultate CASTWATER projekta i naglasiti važnost umrežavanja s drugim projektima koji se bave srodnom tematikom. Na tom tragu, predstavljena su dva projekta s predznakom održivosti i racionalnosti u potrošnji vode te dva primjera dobre prakse vezana uz uštedu vode.

 

 

Dr.sc. Ana Težak Damijanić i dr.sc. Barbara Sladonja, javnosti su predstavile projekt CASTWATER te dale prikaz glavnih rezultata s kojima je zaključen prvi modul, a koji će biti od iznimne važnosti u aktivnostima drugog modula, odnosno u razvoju zajedničkih alata i akcija na području Mediterana s ciljem nadzora i procjene održivog upravljanja vodnim resursima u turizmu. Razmatranjem odnosa broj turista i lokalnog stanovništva za sedam županija primorske Hrvatske te analizom potrošnje vode u turizmu na primjeru gradova Poreč, Novigrad i Labin, istaknuta je problematika znatno povećane potrošnje vode tijekom ljetnih mjeseci. U nastavku prezentacije istaknuti su prijedlozi efikasnijeg upravljanja vodnim resursima kao i primjeri dobre prakse za nekoliko poduzeća u drugim mediteranskim destinacijama.
 
 
Uz Institut za poljoprivredu i turizam, svoje projekte i ideje je predstavilo još šest drugih predavača. Istarski vodovod d.o.o. predstavio je interaktivnu web stranicu kojom, osim klasičnog pristupa, promiče ulogu i važnost vode u svakodnevnom životu. Milena Radošević, vanjska suradnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije predstavila je projekt EcoDomus, koji je fokusiran na postizanje održivosti u turizmu za privatni smještaj, a pored ostalih kriterija održivosti, dotiče se i potrošnje vode. Odvodnja Poreč d.o.o. predstavila je nove rezultate projekta pročišćavanja otpadnih voda u Poreču te je Ivana Damijanić iz Rudana d.o.o. iz Žminja, predstavila sustav za nadzor vode koji je identificiran kao primjer dobre prakse u većim hotelskim poduzećima u Istri. Na INFO danu sudjelovala je i Gospodarska škola Buje koja je predstavila projekt „WaterLite“, koji promiče održivost u potrošnji vode, dok je Gospodarska škola Buzet pokazala egzistencijalnu važnost vode.
 
 
U sklopu INFO dana CASTWATER projekta i Svjetskog dana vode, Institut za poljoprivredu i turizam te Gospodarska škola Buje predstavilI se važnost očuvanja vodnih resursa mladim generacijama putem promotivne bojanke te putem edukativnih letaka.
 
 
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč predstavljali su Ana Težak Damijanić, Barbara Sladonja, Ninoslav Luk, Marija Pičuljan i Ana Čehić, dok su Mladen Nežić i Davor Grabar predstavljali Istarski vodovod.

CSWEBINFODAN22032018-1

CSWEBINFODAN22032018-2

CSWEBINFODAN22032018-3

CSWEBINFODAN22032018-4