kitaDana, 17. rujna 2018. godine, u zgradi Udruženja obrtnika Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča organizirao je predavanja za polaznike ljetne škole pod nazivom „22nd ASEF SUMMER UNIVERSITY Sustainable Tourism: Youth Driving Green Growth“. Ukupno je sudjelovalo 59 sudionika iz 47 različitih zemalja diljem Europe i Azije.
 
 
Ispred Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Davor Dobrila, predstavio je projekt „Eco Domus – certificiranje Eko-prijateljskog smještaja“, osnovne karakteristike Eco domus smješta i glavne aktivnosti projekta. Predstavnice Instituta dr. sc. Kristina Brščić i dr. sc. Danijela Poljuha predstavile su sustav pokazatelja za održivi razvoj turizma na primjeru Istre, odnosno, na primjeru gradova Poreča, Novigrada i Labina. Dr. sc. Brščić prezentirala je izabrane ekonomske i socio-kulturne pokazatelje te online platformu na kojoj je moguće vidjeti pokazatelje održivog turizma i u ostalim destinacijama na Mediteranu.
 
Dr. sc. Poljuha prezentirala je okolišne pokazatelje, kojih ima 16 od ukupno 33 predloženih pokazatelja za praćenje održivog razvoja turizma, te je istaknula važnost edukacije i očuvanja okoliša u turističkim destinacijama. Tina Šugar prezentirala je model „Zelena plaža“ te odrađene aktivnosti prve tri plaže u Istri na kojima je testiran ovaj model i koje su zadovoljile kriterije „Zelene plaže“, a to su: Gradsko kupalište u Poreču, Karpinjan u Novigradu i Girandella u Labinu. Predstavljene aktivnosti realizirane u su okviru projekta Interreg Mediteran MITOMED+.
 
Nakon predavanja, uslijedio je obilazak Grada Poreča i Zelene plaže Gradsko kupalište.
 
 
Za više informacija o radu zaklade posjetite njihovu web stranicu: Asia-Europe (ASEF)
 
ZZT12018-1
ZZT12018-2
ZZT12018-3
ZZT12018-4