LOGO COLOUR CASTWATER
U Murciji (Španjolska), 24. rujna 2019. godine, održana je završna konferencija projekta „Održivo upravljanje vodom u turizmu na priobalnom području Sredozemlja - CASTWATER“, pod nazivom "Mediteranska konferencija o održivom upravljanju vodnim resursima - perspektive turističkog razvoja u područjima oskudnim vodnim resursima" u organizaciji projektnog partnera Euro-Mediterranean Water Institute Foundation (IEA).
 
Konferenciji su prisustvovali predstavnici projektnih partnera: vodeći partner Općina Rethymno (GR), Region of Emilia - Romagna (IT), Region of Veneto (IT), Veneto Innovazione (IT), Water board of Lemesos (CY), Euro-Mediterranean Water institute Foundation (ES), Valencia Tourism Organisation (ES), Institut za poljoprivredu i turizam (HR), Departmental council of Herault (FR), Malta regional development and dialogue foundation (MT) i Energy and water agency (MT). Osim projektnih partnera, konferenciji su prisustvovali dionici iz privatnog i javnog sektora koji su aktivno sudjelovali u praćenju projekta i projektnim aktivnostima.
 
Konferencija je započela uvodnim i pozdravnim govorima predstavnika projektnog partnera Euro-Mediterranean Water institute Foundation (IEA), Ministarstva turizma, vodnih resursa i poljoprivrede Murcije i koordinatora projekta (općina Rethymno). Na konferenciji su prezentirani ključni ciljevi projekta, a svoja iskustva i rezultate po pitanju održivog upravljanja vodnim resursima (u turizmu), predstavili su predstavnici (dionici) javnog i privatnog sektora partnerskih zemalja (panel rasprave).
 
Institut za poljoprivredu i turizam, predstavljali su dr.sc. Ana Težak Damijanić, mr.sc. Ninoslav Luk, Marija Pičuljan mag.oec i Danko Cvitan, bacc.ing.agr., a prateće dionike, dr.sc. Bojana Hajduk Černeha, (Istarski vodozaštitni sustav - IVS; Istarski vodozaštitni sustav - javna kanalizacija i vodozaštitni sustav u Istarskoj županiji), Milena Radošević (Upravni odjel za turizam Istarske županije; Promicanje štednje vode i smanjenje onečišćenja okoliša kroz program EcoDomus), Jurica Marinović (Laguna Novigrad d.d.; Alat za nadzor u stvarnom vremenu: Iskustva Lagune Novigrad d.d.) i Zoran Ardalić (Odvodnja Poreč d.d.; EU projekt Poreč „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“).
 
Bojana Hajduk Černeha, ukazala je na potrebu cjelovitog upravljanja vodoopskrbom i odvodnjom. Osnovni značaj projekta javne kanalizacije i vodozaštitnog sustava je zaštita izvora pitke vode od onečišćenja i poboljšanje kvalitete podzemne vode, a dodatni značaj projekta je zaštita okoliša, povećanje kvalitete života u ruralnim područjima u središnjoj Istri.
 
Milena Radošević, predstavila jeEcoDomus, program eko označavanja koji provodi Upravni odjel za turizam Istarske županije s ciljem povećanja društvene i ekološke svijesti u turizmu. Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Jedna od kategorija koju privatni iznajmljivači moraju zadovoljiti je i vodni menadžment, što podrazumijeva promociju štednje vode i smanjenje onečišćenja okoliša.
 
Jurica Marinović, predstavio je Aqucontrol - sustav za upravljanje potrošnjom vode (nadzor u stvarnom vremenu), kojim je omogućena potpuna kontrola i upravljanje potrošnjom vode u smještajnim objektima Lagune Novigrad. Sustav predstavlja specijalizirano aplikativno rješenje za prikupljanje, nadzor i obradu podataka o potrošnji vode, odgovarajuća hardverska rješenja te korištenje znanja i iskustva stručnjaka i hotelskog osoblja, vezano uz učinkovita rješenja za racionalizaciju i optimizaciju potrošnje vode.
 
Zoran Ardalić, predstavio je EU projekt Poreč, kojim se stvaraju pretpostavke dugoročne zaštite okoliša radi daljnjeg razvoja turističkog gospodarstva i podizanja kvalitete života domaćeg stanovništva, kroz najmodernija tehnička rješenja u obradi otpadnih voda koja su u stanju pratiti velike oscilacije sezonskog dotoka otpadnih voda. Riječ je o primjeni tehnoloških rješenja koja će omogućiti ponovno korištenje pročišćene vode i obrađenog mulja. Također će se eliminirati mogućnost zagađenja podzemnih voda kao posljedica infiltracije kanalizacijskih voda iz septičkih jama.
 
 
CSWZAK1
CSWJRK1
CSWMRK1
CSWBHCK1