Znak InstitutaPovodom 145 godina uspješnog poslovanja i rada na znanstveno istraživačkom području te doprinosa razvoju gospodarstva Istre i Hrvatske danas su ravnatelju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču dr. sc. Deanu Banu, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam prof. dr. sc. Dragan Kovačević i predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić uručili priznanje Hrvatske gospodarske komore za doprinos razvoja gospodarstva.

Značaj Instituta za poljoprivredu i turizam i nekad i danas ogleda se upravo u intenzivnoj suradnji s gospodarstvom. U poljoprivredi Republike Hrvatske dugi niz godina prisutan je problem produktivnosti i nedostatne implementacije tehnoloških dostignuća, inovacija i u posljednje vrijeme digitalizacije u poljoprivrednoj proizvodnji čija primjena značajno pridonosi povećanju produktivnosti i konkurentnosti. Samim tim uloga Instituta za poljoprivredu i turizam još je veća, a kao takva ona se bazira na neprekidnim inicjativama za povezivanjem znanosti i gospodarstva. Navedeno je u svom izlaganju i potvrdio potpredsjednik HGK gospodin Dragan Kovačević, a isto se može iščitati iz svih projekata koje je unazad deset godina Institut proveo i implementirao u bogatu paletu svjetskog znanja.

U ime Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula predsjednica Jasna Jaklin Majetić naglasila je kako Institut obilježava kontinuitet u zaštiti, promicanju i razvoju istarske poljoprivrede i zasluženo uživa visoki ugled znanstvene institucije na regionalnom, državnom i međunarodnom nivou, te je iskazala zahvalnost za sva znanje koja su znanstvenici i stručnjaci Instituta dali gospodarstvu.Nadamo se da će naša suradnja s Hrvatskog gospodarskom komorom i nadalje ostati na zavidnom nivou.

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč kao znanstveno-istraživačka i danas sve više infrastrukturna institucija, uvrstila se među najopremljenije istraživačke institucije u Hrvatskoj i to je dodatni poticaj daljnjoj valorizaciji ovog vrijednog priznanja koje nam je danas uručeno.

Drago nam je spomenuti da su podršku daljnjoj suradnji Institua s gospodarstvom, danas u ovoj svečanoj prilici dali i gradonačelnik Grada Poreča gospodin Loris Peršurić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije gospodin dr. sc. Ezio Pinzan te potpredsjednik Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula gospodin Miro Dodić.

Fotografija HGK 1