Ispis
Hitova: 581

Unesco Portoroz 2022Predstavnice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr.sc. Kristina Brščić, dr.sc. Ana Težak Damijanić, Marija Pičuljan i Katarina Lovrečić, sudjelovale su na panelu u sklopu međunarodne znanstvene konferencije UNESCO UNITWIN CONFERENCE 2022: WORLD HERITAGE AND TOURISM INNOVATION. Konferencija se održala na Fakultetu za turistične študije (Turistica) u Portorožu, od 15. do 20. svibnja 2022. godine.

Panel na temu „New solutions for sustainable development in the Mediterrranean region“, održao se 17. svibnja 2022.

Primjena prakse održivog turizma, postala je prioritet za europske destinacije, posebice destinacije na Mediteranu, ali i diljem svijeta. Stoga je panel okupio predstavnike europskih projekata, kako bi podijelili svoja iskustva u razvoju održivih praksi koje se mogu primijeniti i implementirati u drugim područjima i destinacijama, radi povećanja konkurentnosti i unapređenja razvoja održivog turizma. Panelisti su podijelili svoja iskustva s provedbom projekata održive tematike na svojim područjima.

Dr.sc. Kristina Brščić, predstavila je iskustva projekta ConsumeLess Plus (A model for resilient destinations toward tourism recovery: Less is more) a dr.sc. Ana Težak Damijanić, projekta INHERIT (Sustainable Tourism Strategies to Conserve and Valorise the Mediterrranean Coastal and Maritime Natural Heritage).

Osim predstavnica Instituta, panelisti su bili dr.sc. Eudokia Balamou (WINTER MED - Winter Island Network for all-year round: Tourism Experience in the Mediterranean) i Peter Kopić (SMARTMED - Empower Mediterranean for Smart Tourism).

U raspravi je naglašena važnost stvorenih alata za održivi razvoj turizma u destinacijama. Predstavljeni su najvažniji ishodi projekta kao što su transnacionalna strategija za razvoj cjelogodišnjeg turizma WINTERMED, model za održivo upravljanje i valorizaciju prirodne baštine INHERITURA te ConsumeLess model koji povećava atraktivnost i konkurentnost destinacije poticanjem očuvanja resursa područja. Slijedom ovakvih primjera i daljnjeg sudjelovanja u EU projektima, razvijat će se nove ideje i inovacije koje će pridonijeti održivom razvoju kao iznimno važnoj stavci za očuvanje našeg planeta za buduće generacije.